سردرد سینوسی (سینوزیت) اغلب به دلیل عفونت سینوسی یا سینوزیت رخ میدهد و به دلیل فشار داخل سینوسهای فرد ایجاد میشوند و باعث درد میشوند. البته ممکن است دلایل دیگری مثل آلرژی، التهاب مزمن، یا مسائل ساختاری مانند پولیپ بینی رخ دهند. سینوسها حفرههایی هستند که در اطراف پیشانی، پل بینی و در گونهها قرار دارند. در این مقاله با علائم، علل و درمان سردردهای سینوسی و نحوه تشخیص تفاوت سردرد سینوسی و میگرن آشنا میشوید…
سردردهای سینوسی (سینوزیت)
یک غشای نازک، مشابه غشای بینی، سینوسها را میپوشاند. اگر فردی عفونت یا آلرژی داشته باشد، غشا میتواند متورم شود که میتواند باعث فشار و درد شود. مایع همچنین میتواند در سینوسها جمع شود که میتواند فشار ایجاد کند.
فرد ممکن است درد سینوسی را در گونهها، پل بینی، ناحیه بالای بینی یا تاج سر احساس کند. بسته به علت درد ممکن است در هر دو طرف یا فقط یک طرف ایجاد شود.
برخی افراد متوجه میشوند که درد پس از سرفه، خم شدن یا خم شدن بدتر میشود. گاهی اوقات، هنگام خم شدن، درد به داخل دندانها تابیده میشود.
انواع
درد سینوسی میتواند برای مدت کوتاهی طول بکشد یا طولانی مدت باشد. پزشکان موارد را به چهار دسته تقسیم میکنند:
حاد – کمتر از ۴ هفته طول میکشد
تحت حاد – بین ۴ تا ۸ هفته طول میکشد
مزمن – بیش از ۸ هفته طول میکشد
مکرر – بیش از ۳ بار در سال باز میگردد
درباره انواع سردرد بیشتر بخوانید (کلیک کنید) …
علت سردرد سینوسی چیست؟
عوامل متعددی میتوانند باعث سینوزیت یا ایجاد آن شوند که در ادامه توضیح میدهیم…
عفونتها
سردردهای سینوسی اغلب نتیجه یک عفونت ویروسی هستند. با این حال، گاهی اوقات عفونت سینوسی به دلیل باکتری یا قارچ رخ میدهد.
در طول عفونت سینوسی، سینوسها ملتهب میشوند و بدن مخاط بیشتری تولید میکند. این به خودی خود میتواند باعث سردرد سینوسی شود.
با این حال، اگر باکتریها در داخل سینوسها شروع به رشد کنند، ممکن است فرد دچار عفونت باکتریایی شود. این باکتری گازهایی تولید میکند که باعث فشار سینوسی میشود که باعث درد نیز میشود.
علائم عفونت سینوسی عبارتند از:
مسدود شده یا آبریزش بینی
مخاط غلیظ هنگام دمیدن بینی
مخاط در پشت گلو – قطره پس از بینی
درد دندان
کاهش حس بویایی
نفس ناخوشایند
اگر عفونت باکتریایی باشد، ممکن است فرد تب نیز داشته باشد.
آلرژی
آلرژی، به ویژه تب یونجه، همچنین میتواند باعث سردرد سینوسی شود. این به این دلیل است که آلرژی میتواند باعث انسداد یا ملتهب سینوسها شود. فرد مبتلا به آلرژی ممکن است موارد زیر را نیز تجربه کند:
عطسه کردن
چشمهای قرمز یا آبریزش
خارش دهان یا گلو
خارش چشم
گرفتگی بینی
آناتومی مجاری تنفسی
اگر فردی دارای شرایطی باشد که از تخلیه موکوس به طور مؤثر از بینی و سینوسها جلوگیری میکند، ممکن است مستعد انسداد و عفونت باشد. نمونههایی از این شرایط عبارتند از:
پولیپ بینی:
اینها تودههای بدون درد هستند که میتوانند در داخل بینی ایجاد شوند. اگر به اندازه کافی بزرگ شوند ممکن است باعث انسداد شوند.
انحراف سپتوم:
این زمانی اتفاق میافتد که تیغه بینی که بینی را به دو حفره تقسیم میکند، متقارن نباشد. این باعث میشود یک مجرای بینی به طور قابل توجهی کوچکتر از دیگری باشد که میتواند منجر به گرفتگی قسمت کوچکتر شود.
آدنوئیدهای بزرگ شده:
آدنوئیدها تکههای کوچکی از بافت هستند که در پشت بینی قرار دارند. اگر خیلی بزرگ باشند، میتوانند از تخلیه سینوسها جلوگیری کنند. کودکان خردسال سینوسهای کاملاً توسعهیافته ندارند، بنابراین آدنوئیدهای بزرگ شده میتوانند باعث سینوزیت مزمن در این گروه سنی شوند.
مسائل دندانی:
طبق یک بررسی در سال ۲۰۲۱، نزدیک به ۳۰ درصد از موارد سینوزیت مزمن که هر دو سینوس فک بالا را که در گونهها قرار دارند، تحت تأثیر قرار میدهند، ممکن است مشکلات دندانی را به عنوان علت زمینهای داشته باشند. به عنوان مثال، اگر ریشه دندانهای بالایی به داخل سینوسها کشیده شود، میتواند باعث انسداد شود و به محلی برای عفونتهای مکرر تبدیل شود.
درمان سردردهای سینوسی
اینکه چه چیزی به سردرد سینوسی کمک میکند به علت آن بستگی دارد. درمانهای معمولی مواردزیر هستند:
داروهای بدون نسخه
داروهای بدون نسخه (OTC) میتوانند به بسیاری از موارد سینوزیت کمک کنند. اگر فردی به بیماری ویروسی مبتلا باشد، درد OTC یا داروهای سرماخوردگی میتواند درد و گرفتگی یا آبریزش بینی را تسکین دهد. اگر سردرد ناشی از آلرژی باشد، آنتی هیستأمینهای OTC ممکن است کمک کنند.
افراد همچنین ممکن است بتوانند اسپریهای بینی حاوی سالین برای شستشوی مجاری بینی یا حاوی استروئید است. با این حال، افراد نباید برای مدت طولانی بدون مشورت با پزشک از اسپریهای استروئیدی استفاده کنند.
اگر درمان با اسپری جواب نداد، پزشک ممکن است داروهای ضد احتقان را تجویز کند. برای آلرژی، اسپری بینی حاوی آنتی هیستأمین یا استروئید ممکن است به کاهش التهاب و سایر علائم کمک کند.
آنتی بیوتیک
برای عفونتهای باکتریایی که به خودی خود بهبود نمییابند، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند. این با عفونت ویروسی کار نخواهد کرد. علاوه بر این، بسیاری از عفونتهای سینوس منبع مطمئن بدون آنتی بیوتیک از بین میروند.
مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها میتواند عوارض جانبی قابلتوجهی و مقاومت باکتریایی ایجاد کند. ممکن است پزشک توصیه کند قبل از مصرف، منتظر بمانید تا ببیند آیا علائم فرد بهبود مییابد یا خیر.
اقدامات پزشکی
اگر فردی به طور مکرر سردرد سینوسی را برای ماهها تجربه کند یا سینوزیت داشته باشد، پزشک ممکن است او را به متخصص گوش، حلق و بینی ارجاع دهد.
متخصص گوش و حلق و بینی در مورد علائم میپرسد، تاریخچه پزشکی میگیرد و بینی و صورت فرد را معاینه میکند. آنها همچنین ممکن است با اشعه ایکس، سی تی اسکن یا اسکن MRI از سر عکس بگیرند تا ببینند آیا دلیل ساختاری برای علائم وجود دارد یا خیر.
اگر گوش و حلق و بینی فکر میکند سودمند است، ممکن است نوعی از جراحی به نام جراحی آندوسکوپی سینوس عملکردی (FESS) را توصیه کند. FESS شامل گشاد کردن سینوسها با برداشتن مقداری بافت است که باعث انسداد میشود یا بادکردن یک بالون کوچک برای گشاد کردن مسیرها. سپس یک پزشک بالون را خارج میکند.
درمانهای خانگی
درمانهای خانگی نمیتوانند عفونت سینوسی یا آلرژی را درمان کنند، اما ممکن است به تسکین برخی از علائم از جمله سردرد سینوسی کمک کنند.
استنشاق بخار
برخی افراد تنفس در بخار را برای تسکین سینوزیت مفید میدانند. مطالعهای در سال ۲۰۱۶ بر روی ۸۷۱ نفر نشان داد که استنشاق بخار میتواند سردرد را کاهش دهد، اگرچه به علائم دیگر کمک نمیکند یا از عود آن جلوگیری نمیکند.
اگر کسی بخواهد این راه حل را امتحان کند، میتواند این کار را با موارد زیر انجام دهد:
مقداری آب بجوشانید و بگذارید کمی خنک شود
آب را در یک کاسه بزرگ ضد حرارت بریزید
صورت خود را روی کاسه خم کردهاند
سر خود را با یک حوله کوچک میپوشانند
به آرامی به داخل و خارج از بینی نفس بکشید
تمیز کردن بینی با آب نمک
گلدان نتی (neti pot)
یک بررسی در سال ۲۰۱۹ نشان میدهد که محلولهای آب شور میتوانند سینوزیت را درمان کنند. با این حال، محققان اظهار میکنند که شواهد کافی برای تأیید وجود ندارد. افراد میتوانند محلولهای آب نمک از قبل مخلوط شده خریداری کنند. از طرف دیگر، آنها میتوانند محلول را در خانه درست کنند. برای انجام این:
۱. یک پیمانه آب مقطر یا استریل بخرید. از طرف دیگر، آب معمولی را از یک شیر آب به مدت ۳ تا ۵ دقیقه بجوشانید و سپس بگذارید خنک شود.
۲. سپس یک قاشق چایخوری نمک و ۱ قاشق چایخوری جوش شیرین را در آب حل کنید.
۳. دستها را با آب و صابون بشویید.
4. روی یک سینک بایستید و مقدار کمی را در کف دستی بریزید. آب را در یک سوراخ بینی بو کنید یا از یک دستگاه شستشوی بینی مانند یک گلدان نتی استفاده کنید. در سوراخ دیگر بینی نیز تکرار کنید. اجازه دهید تا حد امکان آب از بینی خارج شود. اگر از پشت گلو جاری شد، آن را تف کنید.
مردم باید آب نمک باقیمانده را دور بریزند و در صورت استفاده مکرر از این روش، محلول تازهای تهیه کنند. همچنین فرد باید هر وسیله شستشوی بینی را پس از هر بار استفاده به طور کامل تمیز کند. افراد نباید از شستشوی بینی در کودکان استفاده کنند مگر اینکه با دستور پزشک.
سردرد سینوسی در مقابل میگرن
بسیاری از افراد سردردهای سینوسی را با سردردهای میگرنی اشتباه میگیرند. میگرن یک بیماری عصبی است که باعث سردردهای متوسط تا شدید همراه با علائم دیگر میشود.
طبق گفته بنیاد میگرن آمریکا، میگرن کمتر تشخیص داده میشود. در چندین مطالعه، بسیاری از افرادی که فکر میکردند درد سینوسی دارند، در واقع درد میگرنی داشتند. این یکی از رایجترین تشخیصهای اشتباه برای میگرن است.
سردردهای میگرنی و سردردهای سینوسی میتوانند علائم مشابهی داشته باشند، از جمله:
- درد در یک ناحیه از صورت یا پیشانی، اغلب در یک طرف سر
- دردی که با فعالیت بدنی بدتر میشود
- بینی مسدود شده یا چشمهای آبریزش
با این حال، میگرن همچنین میتواند باعث:
- حساسیت به نور یا صدا
- حالت تهوع
- استفراغ
میگرن با هاله
برخی از مبتلایان به میگرن نیز هالهها را تجربه میکنند که اختلالات حسی موقتی هستند. اینها ممکن است شامل احساس سوزن سوزن شدن روی پوست، توهمات بینایی یا توهمات شنوایی باشد. سردردهای سینوسی نمیتوانند باعث ایجاد هاله شوند.
سردردهای میگرنی نیز معمولاً شدیدتر از سردردهای سینوسی هستند. آنها میتوانند از عملکرد طبیعی در محل کار، در محیطهای اجتماعی یا در خانه جلوگیری کنند. درمان برای هر بیماری متفاوت است، بنابراین اگر فردی سردردهای مکرر دارد، باید برای تشخیص با پزشک مشورت کند.
چه زمانی باید به دنبال کمک بود
اگر سردرد سینوسی باعث درد زیادی نشود، ممکن است فرد بتواند آن را در خانه مدیریت کند. فرد باید استراحت کند، مایعات فراوان بنوشد و در صورت امکان از داروهای OTC برای تسکین درد استفاده کند.
چه زمانی به پزشک باید مراجعه کرد؟
با این حال، هر کسی که درد شدید دارد باید با پزشک مشورت کند. در موارد زیر نیز فرد باید به دنبال مشاوره پزشکی باشد:
درد بهتر میشود و دوباره بدتر میشود
علائم پس از ۱۰ روز بهبود نمییابد منبع مورد اعتماد
کسی تب دارد که بیش از ۳ تا ۴ روز طول میکشد
اگر کسی یکی از موارد زیر را تجربه کرد، فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید:
- بینایی تغییر میکند
- درد یا فشار شدید صورت
- تب شدید
- تنگی نفس
- مشکل در فکر کردن
- تورم دور چشم
معمولاً عفونت سینوسی خود به خود از بین میرود. افراد میتوانند داروهای OTC را برای تسکین علائم مصرف کنند. با این حال، اگر فردی حساسیتهای مداوم، تفاوتهای ساختاری در داخل بینی یا سینوسها، یا سیستم ایمنی ضعیف داشته باشد، ممکن است درد سینوسی عودکننده یا مزمن را تجربه کند. افراد همچنین میتوانند درد میگرن را با سردردهای سینوسی اشتباه بگیرند. اگر سردرد سینوسی در عرض ۱۰ روز بهبود نیافت یا مدام عود کرد، فرد باید به دنبال مشاوره پزشکی باشد.
هر آنچه باید در مورد میگرن بدانید | علائم | درمان و پیشگیری بیشتر بخوانید (کلیک کنید)…